Νομοθεσία για τη Φυτοπροστασία

e-ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Την επιθεώρηση του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων, τα ειδικά μέτρα για τον χειρισμό και την αποθήκευση των γεωργικών φαρμάκων και τη διαχείριση των συσκευασιών τους και του εναπομείναντος γεωργικού φαρμάκου και την έννοια της Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας προσδιορίζει μεταξύ άλλων το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β΄ 1883/2013.

Αν και δημιουργεί πρόσθετες υποχρεώσεις στον παραγωγό και τον εντάσσει, αρχικά, σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και, στη συνέχεια, τον υποχρεώνει να εφαρμόζει όσα έμαθε για όλη την υπόλοιπη «αγροτική» ζωή του, είναι ένα Σχέδιο πολύ χρήσιμο για την ασφάλεια του ίδιου, αλλά και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει και εργάζεται.

Πλέον, δεν θα είναι μόνο οι συνειδητοποιμένοι αγρότες και όσοι έτυχε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα κάποιας εταιρείας ή μια ευρωπαϊκή δράση, που θα μαθαίνουν πώς να ξεπλένουν και να απορρίπτουν τις συσκευασίες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που χρησιμοποιούν: Θα είναι υποχρεωτικά όλοι και μάλιστα θα πρέπει να έχουν και το σχετικό χαρτί που να βεβαιώνουν ότι πέρασαν την εκπαίδευση που απαιτείται.

Περισσότερα για το Εθνικό Σχέδιο που υπέγραψαν τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης μπορείτε να βρείτε στο σχετικό άρθρο και το pdf της εφημερίδας Agrenda που φαίνεται παρακάτω:

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθή εφαρμογή της φυτοπροστασίας Άνοιγμα
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθή εφαρμογή της φυτοπροστασίας (pdf) Κατεβάστε το

Μέσα από την έρευνα που διεξάγουμε σχετικά με τη νομοθεσία σας παραθέτουμε μια παρουσίαση των “Ελέγχων Ψεκαστικών Μηχανημάτων” του ΕΘΙΑΓΕ, την οδηγία 2009/128, το νόμο 4036/2012 το ΦΕΚ για την Φυτοπροστασία (1883/1 Αυγούστου 2013), την Υπουργική απόφαση για τις επιθεωρήσεις και το τελευταίο ΦΕΚ για τους Σταθμούς Ελέγχων Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων (671/21 Απριλίου 2015).

Έλεγχοι Ψεκαστικών Μηχανημάτων Κατεβάστε το
Οδηγία 2009 / 128 για την ορθολογική χρήση των φ.π. Κατεβάστε το
Νόμος 4036 / 2012 Διάθεση γεωργικών φαρμάκων Κατεβάστε το
ΦΕΚ 1883 / 1 Αυγούστου 2013 για τη φυτοπροστασία Κατεβάστε το
Υπουργική Απόφαση - Επιθεωρήσεις Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων Κατεβάστε το
ΦΕΚ 671 / 21 Απριλίου 2015 Σύστημα επιθεώρησης εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων και διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικού επιθεώρησης. Κατεβάστε το